De Nieuwe Salon. Officiële beeldende kunst na 1945

D. KRAAIJPOEL
€12.00
Ship to
*
*
Shipping Method
Name
Estimated Delivery
Price
No shipping options

Year: 1990
Place: Groningen
Publisher: Academie Minerva Pers
Printer: Van Gorcum, Assen
Edition:
 2de druk

Language: NL
Pages: 208
Condition: VG
Cover condition: G
Binding: SC
Illustrated: z/w illustratie
Ft: 24x17 cm. 445 gr.

- De Nieuwe Salon:
In de 19e eeuw bestond een officiële kunst. Goedgekeurde werken werden jaarlijks getoond op een prestigieuze expositie, de Salon. De stijl was een samenraapsel: het Classicistisch-Romantische Anekdotische Naturalisme. De kunstenaars die zich het meest in deze stijl bekwaamd hadden kregen prijzen. Hun werken werden opgenomen in overheidscollecties. Publiek en critici waren overwegend enthousiast, maar er waren ook kijkers die er hoofdpijn van kregen.
Tegen 1900 deden decadentie en moderne kunst hun intrede. De officiële normen gingen teloor en er brak een halve eeuw van artistieke chaos aan. Het was eigenlijk wel een mooie tijd: allerlei soorten kunst bestonden naast elkaar. Picasso mocht, Mondriaan mocht, Willink mocht ook.
Na 1945 begint de overheid weer greep te krijgen op het kunstgebeuren. Die chaos, dat kon zo niet langer. De 20e eeuw moest een eigentijds gezicht hebben. En dat hebben we gekregen: granieten kubussen, neo-expressionistische schilderijen, computergestuurde puntjes op de gevel. Monster-tentoonstellingen trekken honderdduizenden bezoekers. De avant-garde kunst van 1900-1925 is nu onze officiële stijl geworden. Het hoogst geklasseerde werk, de Topkunst, is in de musea te zien.
Dit boek beschrijft hoe het allemaal zo gekomen is en behandelt de ideeën waarop de Nieuwe Salon is gefundeerd. Het laat zich lezen als een roman, vol onvergetelijke figuren als Greenberg, Rosenberg, Sandberg, Haftmann, Brinkman. En de vrolijke noot wordt niet vergeten: Beeren, Fuchs, Haks!

- Naam vorige eigenaar 2x op p1.